Sebastian - În fiecare seară când veneam de la muncă, lucram cu pasiune la schițele mele de design auto. Îmi plăcea foarte mult să concep, să fac schițe și așa mi-am construit un portofoliu și am învățat despre acest tip de design. În perioada respectivă am participat și la mai multe concursuri de design auto iar pe unele dintre ele, destul de importante, chiar le-am câștigat. Îmi aduc aminte de o platformă foarte populară pe atunci, Local Motors U.S.A, unde îmi postam lucrările și unde participam la competiții. Astfel am avut șansa să-mi fac un nume și sa mă fac remarcat. Ulterior, după ce am apărut la un interviu la ProMotor, am fost observat și chemat la un interviu la centrul de Design al Renault Group în România. Într-un timp foarte scurt am avut interviul și am primit răspunsul pozitiv, așa că a trebuit să mă mut rapid în București. Când am ajuns aici, îmi amintesc că nici nu știam să mă descurc cu metroul. Evident că m-am acomodat destul de repede.
La început, Sebastian a lucrat pentru mai multe mărci și modele ale Grupului Renault și a avut nevoie de aproximativ un an pentru a-i prinde din urmă pe colegii lui mai experimentați. Am muncit foarte mult pentru a ajunge la nivelul colegilor mei. Pe lângă schițele pe care de obicei le făceam pe foaie, am început să lucrez digital în Photoshop. Apoi m-am apucat și de modelare 3D în Blender la nivel de volumetrie minimalistă, ceea ce mă ajuta să execut într-un timp scurt diferite teme de design. Evoluția și învățarea sunt continue, nu se opresc niciodată și fac parte din procesul creativ al unui designer.
Cum a evoluat, din punctul tău de vedere, design-ul auto?
Sebastian - Design-ul a evoluat enorm: de la desenul de mână pe coli A4, în creion sau pix – pe care le facem și acum, la desenul digital și randările pe calculator, până astăzi când vorbim despre cu totul un alt nivel, odată cu inteligența artificială și evoluția din design care este mult mai accelerată. Însă baza va rămâne în continuare schița făcută de mână, pe hârtie, cel puțin pentru mine.
Ce preferi, desenul digital sau cel clasic?
Sebastian - Cel mai mult îmi place să desenez clasic pe coli A4, uneori A3, pe care fac nenumărate schițe cu un creion sau un pix. Chiar dacă țin cont și de noile tendințe și fac randări în Photoshop, inclusiv modelare de volume în 3D, cu siguranță pentru mine caracterul și potențialul unei teme de design pot să fie descoperite cel mai bine prin schița de mână.
Cum găsește inspirație un designer?
Sebastian - În cazul meu, de exemplu, când mă simt relaxat și îmi vine o idee am mereu la mine un mic carnețel pentru a desena - au fost momente când mi-am uitat carnețelul și am folosit un șervețel să schițez o anumită idee. Ideile îmi vin mereu din jurul meu, pentru că trăim într-o lume complexă, suntem înconjurați deopotrivă de natură, dar și de clădiri, de obiecte diverse iar imaginația unui designer este nelimitată. Poți să gândești orice ca designer, însă ideea prinde cel mai bine viață pe hârtie. Cel mai bine pot spune că mă exprim prin desen. Noi ca și designeri lucrăm foarte mult cu vizualul și mereu ne exprimăm prin ceea ce facem mai mult decât prin cuvinte.
Ideile de design au în spate și istoricul fiecăruia, experiența lui, poate chiar o imagine pe care a văzut-o la un moment dat și pe care încearcă să o folosească ca inspirație, pe lângă alte lucruri de care trebuie să țină cont un designer. Din acest motiv, este foarte important pentru noi ca designeri să participam și să vizităm expoziții de design - design industrial / produs, automotive design, fashion design etc. Pe scurt, un designer auto este mereu curios să afle ceea ce este nou și care sunt tendințele.
În general, inspirația noastră vine din artă, din sculpturi, de la obiecte iconice, din arhitectură, de la diferite elemente. Designerii sunt energici, pozitivi, plini de viață, ne jucăm cu volumele și culorile. Chiar dacă la început ideea unui design poate începe ca o joacă, este mai copilăroasă, încetul cu încetul ea începe să prindă o altă formă, să se transforme. Pe măsură ce lucrăm la design-ul respectiv și primim feedback, design-ul trece prin diferite variante astfel că, mai ales atunci când vorbim despre un viitor vehicul de serie, aceasta să fie ancorat în realitate. Ca designer, trebuie să te gândești și la client, nu vrei sa renunți nici la ideea ta – avem fiecare dintre noi, designerii, orgoliile noastre - trebuie să iei în calcul și caracteristicile mărcii și tendințele din piață. Trebuie să găsești echilibrul între toate acestea.
Care sunt etapele prin care trece o propunere de design pentru un viitor vehicul?
Sebastian - toți designerii din cadrul grupului – fiecare cu personalitatea lui distinctă și stilul lui de design - primesc un briefing detaliat, avem o convergență de la care pornim, adică un model de bază care ne ajută pe noi să ne dăm seama care sunt proporțiile și volumele cu care vom lucra pentru a ne imagina tema de design. Avem între noi ceea ce se numește un sketch battle de unde se vor alege teme de design cu potențial. Chiar dacă pornim de la anumite cerințe, avem libertatea de a fi creativi și lăsăm frâu liber imaginației. De obicei așa începem, ne imaginăm povestea din spatele designului, astfel că într-o primă fază facem un research sau creăm moodboards unde adăugăm imagini de referință de la care pornim cu schițele de idei.
Urmează apoi întâlnirile de tip review - propunerile sunt discutate, fiecare în parte, sunt analizate liniile, caracateristicile, primim feedback și se aleg direcțiile pe care vom merge mai departe. Ulterior revenim cu următoarele schițe care sunt din ce în ce mai aproape de ceea ce va fi viitorul model. Dintre acestea, se alege design-ul câștigător. În cazul meu, un astfel de design câștigător este cel al lui Bigster.
Etapa următoare este cea a modelării 3D, unde colegii noștri, modelatori 3D, ne ajută să dăm viață unui model digital prin care vedem mai bine vehiculul din toate unghiurile. Următoarea etapă este cea a modelului fizic 1:1, o machetă din clay (argilă) care are dimensiunea modelului din realitate pe care ulterior facem o sesiune de stikere care ne permite să ajustăm anumite linii de design.
Pe parcurs, lucrăm îndeaproape cu colegii din inginerie, cu cei de la calitate sau din uzină și astfel ajungem la modelul pe care-l vedem pe stradă. În tot acest timp, intervine abilitatea ta ca designer de a răspunde tuturor cerințelor fără să te îndepărtezi de ideea inițială.
Marele nostru avantaj, în România, este că studioul de Design Dacia are toate instrumentele necesare pentru a dezvolta un model de la stadiul de schiță până la modelarea lui 1:1, inclusiv o zonă specială pentru vizualizare în realitatea virtuală.
Cât timp se curge de la momentul în care ai primit brief-ul până când ajungi la design-ul final?
Sebastian - Timpul creativ pentru desing-ul unui nou vehicul este greu de definit. Un design nou reflectă personalitatea, experiența, evoluția unui designer. Poți face o schiță, apoi îți vine o altă idee și mai faci una și încă una și tot așa. Dacă ar fi să dau o măsură temporală acestui proces, aș spune că vorbim de cel puțin un an, cu toate că, chiar și după selecție, designerii rămân în continuare în procesul de creativitate pentru a oferi soluții de design necesare în diferitele etape ale proiectului.
Îți propun acum să vorbim despre design-ul lui Bigster.
Cum a fost să primești vestea că propunerea ta de design a fost aleasă pentru primul vehicul din clasa C-SUV a Dacia?
Sebastian - Pentru mine a fost o mare bucurie să văd că schițele mele au fost alese să dea viață modelului Bigster. Iar bucuria și mai mare este că voi putea vedea pe stradă modelul pe care mi l-am imaginat, ceea ce este extraordinar. Un vis devenit realitate.
Sunt mândru că am ajuns ca modelul pe care-l vom vedea în curând pe stradă să fie atât de aproape de ceea ce mi-am imaginat și am pus pe hârtie ca și idei.
Cum a evoluat design-ul Bigster de la concept la vehiculul de serie?
Sebastian - Pentru noi, designerii, un concept este o sursă de idei validată – de aici ne folosim de anumite detalii sau teme/forme, este un punct de plecare pentru a duce mai departe viziunea unui nou model, cum este și cazul lui Bigster de serie. Evident că sunt anumite schimbări față de concept, schimbări necesare pentru a aduce vehiculul cat mai aproape de producție.
Scopul nostru, atunci când am început să lucrăm la schițele de design pentru viitorul model de serie Bigster, a fost să rămânem cât mai fideli conceptului. Formele și geometria vehiculului de serie să fie cât mai aproape de acesta - când vede cineva modelul pe stradă să se gândească imediat la concept-ul Bigster.
Ce caracteristici de design sunt definitorii pentru Bigster?
Sebastian - Cel mai important aspect, din punct de vedere estetic, este ca un SUV să impună un caracter puternic, astfel că liniile pronunțate și postura robustă a lui Bigster reflectă putere și rafinament. Modelul este carcaterizat de forme și volume simple, geometrice, bine gândite.
Printre caracteristicile lui Bigster aș menționa o parte frontală verticală, cu o priză de aer destul de vizibilă, o capotă sculptată, faruri împinse spre extremități, semnătura luminoasă sub forma literei Y și o grilă lată, vopsită în negru lucios. Adăugăm cunoscuta emblemă "Dacia Link", care face o fuziune între grilă și semnătura luminoasă. În zona din spate, Bigster are ceea ce noi numim *umerii mașinii* bine definiți, intersectați de stopuri în relief, ceea ce stabilizează partea din spate. La toate acestea se adăugă un acoperiș two tone cu trapă pentru a oferi o panoramă completă.
Senzația de robustețe este accentuată de aspectul masiv și de secțiunea frontală impunătoare, caracteristică modelelor SUV cu un caracter aparte, fiind un vehicul perfect pentru străzile orașului dar și pentru drumuri ușor inaccesibile.
Silueta mașinii este ușor de recunoscut ca fiind Bigster, fratele mai mare a lui Duster, dat fiind faptul că vehiculul este mai lung, are un acoperiș tow tone (două culori la caroserie) iar în partea de D-post regăsim un element de design unde este scris Bigster, ce delimitează partea dintre acoperiș și caroserie. Un alt detaliu se află pe portiera din față, „snorkle” cum îi spunem noi, care este aparte pentru Bigster.
Alte caracteristici de design definitorii sunt jantele diamond-cut care au fost special gândite pentru acest model de mașina.
Cu alte cuvinte, când te uiți la mașină, aceasta este foarte impunătoare și prezentă. Totul este foarte curajos, foarte bine construit și definit.
Cu Bigster am pătruns într-un nou segment, C. Cum vezi evoluția de design a mărcii Dacia?
Sebastian - Pentru marca Dacia, Bigster reprezintă un pas înainte pentru că vine cu o nouă abordare și un nou caracter de design. Dacia se îndreaptă acum într-o direcție foarte bună, foarte clară, se vede de la început direcția și tema de design propuse. Consider că am crescut foarte mult ca brand și sunt foarte mândru că fac parte din echipa de Design Dacia. Avem foarte mult potențial, pot spune că am prins avânt.
Din punct de vedere stilistic, Dacia îți dă un motiv de a dezbate, de a discuta - linia, volumele, proporțiile. Noi ca și brand ne facem remarcați prin ce propunem ca și evoluție design. Pe Bigster așa cum spuneam se poate observa foarte bine volumetria și prestanța mașinii, totul este foarte robust, geometric, mașina este foarte bine definită, musculoasă.
Stilul modelului Bigster vizează esențialul, fără a uita aspectul 'robust' si 'outdoor' care face parte din valorile mărcii și din așteptările clienților segmentului C-SUV.
Cum vezi viitorul în design-ul auto?
Sebastian - Noi ca designeri suntem cei care dăm tonul, venim cu viziunea, așa că din punctul meu de vedere, viitorul în design-ul auto este simplu, coerent, dublat de o foarte bună calitate și claritate în direcția dorită. În plus, tehnologia ne ajută să facem ceva ce acum 15 ani să spunem, doar visam. Așa cum spuneam, noi ne dorim ca ceea ce ne imaginăm să devină realitate, iar evoluția ne ajută foarte mult în momentul de față. Iar în ceea ce privește Dacia, cred că evoluția noastră pozitivă din ultimii ani și curiozitatea permanentă sunt cu siguranță motive pentru care cred că viitorul design-ului Dacia este unul de succes.